Regisztráció

Kérlek, a regisztrációdhoz
add meg az alábbiakat:


Elfogadom az Általános szerződési feltételeket és az adatvédelmi nyilatkozatot


Kérjük, várj...

Regisztrálok

Hiba

Bejelentkezés

Nincs még fiókod? Regisztrálj


Elfelejtett jelszó


Bejelentkezés

Hiba

Miért nem értjük meg egymást? Különbségek a női és a férfi agy között

Közzétéve: 2016. április 04. 05:34 | Utoljára módosítva: 2016. április 04. 05:40

Egészen kiskorunktól kezdve érezhetjük, hogy a fiúk és lányok nem egyformák ám az évek előrehaladtával egyre zavaróbb lesz a kérdés.

Biztos mindannyian éreztük már, hogy néha olyan mintha nem is egy nyelvet beszélnénk a párunkkal, ennek az az oka, hogy a női és a férfi agy biológiai szinten is különbözik. Ezekkel érdemes tisztában lenni, mert sok mindenre magyarázattal szolgálhatnak.

Az emberiséget már nagyon régóta foglalkoztatja a női és férfi agy közötti különbség, így régóta végeznek kutatásokat is. Sok esetben sajnos itt is inkább a nemek közötti harc tovább élezése volt a fő cél, mint a tudományos előrehaladás, de szerencsére akadtak olyan koponyák is, akiket a tények foglalkoztattak. Simon Baron-Cohen 2003-ban publikálta Elemi különbségek című könyvét, amelyben kifejti, hogy igenis létezik női és férfi agy közötti különbség. A női agy sokkal empatikusabb, így megérezzük, ha embertársunknak problémája van és segítségre szorul, ezt az is bizonyítja, hogy már a kislányok is odamennek megvigasztalni síró társukat. A férfi agy erőssége pedig a rendszerezés, így sokkal könnyebben átlátják a gépek működését és találnak megoldást bizonyos problémákra. A nők minden helyzetbe érzelmileg is belemennek, amíg a férfiak csak legegyszerűbb megoldás megtalálásáig foglalkoznak egy dologgal. Ezért lehet az, hogy amíg minket egy konfliktus felzaklat és feszültség levezetés képen kibeszéljük magunkból a gondokat addig a párunk a minél rövidebb probléma vázolása után azonnal megoldást kínál fel nekünk. Csak a női agynak nem erre van szüksége, ezért érezhetjük azt, hogy a társunk nem ért meg bennünket.

A kutatások bebizonyították, hogy a kommunikációért felelős idegkapcsolatok kialakulását elősegíti az ösztrogén, azaz a női nemi hormon, ezért van az, hogy a hölgyek naponta akár háromszor annyi szót mondanak, ki mint a férfiak és gyorsabban is beszélnek. A férfi nemi hormon, azaz a tesztoszteron viszont csökkenti a beszélgetések utáni vágyat, ezért lehet az, hogy sok nő akár egész életen át elégedetlen a házasságával és úgy érzi a társa nem érdeklődik kellőképpen utána.

Egy másik kardinális kérdés az érzelem kifejezése. A női agy számára nagyon fontos, hogy egy bizalmas és érzelmes kapcsolatot alakítson ki és ezt megtartsa, amíg a férfiak számára fontos, hogy egy párkapcsolatban is megőrizzék szuverenitásukat. Ebből kifolyólag fordulhat elő, hogy nőként több ragaszkodásra és figyelemre lenne szükségünk, míg a párunknak meg sem fordul a fejében, hogy hibát követ el, ha nem keres mindek elégszer vagy nem mutatja ki elég intenzíven az érzelmeit.

Sok párkapcsolatban rendszeres feszültségforrás, hogy a férfiak nem szeretnek és nem is tudnak beszélni az érzelmeikről. A filmekben megjelenő jóképű ámde hallgatag macsó a való életben közel sem olyan kellemes társaság. A nőknek fontos, hogy tudják, mi jár a kedvesük fejében.  Jobb ha tudjuk azonban, hogy a párunk nem csak velünk nem beszéli meg a gondjait, hanem sokszor még a barátainak sem mondja el.

A nők agyában lényegesen nagyobb a hippokampusz, ami szerepet játszik az érzelmek keletkezésében valamint az érzelmi emlékező képességben.  Ez az oka, hogy mi sokkal jobban fejezzük ki az érzéseinket és mértani pontossággal emlékezünk rá, ha megbántották azokat. Ezzel szemben a férfiak agyában jóval nagyobb a cselekvésért felelős terület így ők inkább a tettek, mint a szavak területén mozognak otthonosabban. Ha belátjuk és meg tanuljuk kezelni a nemek közötti különbségeket sokkal boldogabb párkapcsolatban élhetünk, de ehhez szükséges, hogy mind a két fél egyformán kivegye a részét a feladatból. Ne ragaszkodjunk mereven a nemi sztereotípiákhoz és kommunikáljunk, de érthetően és célratörően. Törekedjünk a másik elfogadására és tiszteletére, hogy mi is ezt kaphassuk. Reméljük cikkünkből választ kaptatok fontos kérdésekre és egyszerűbb lesz megérteni a párotokat és megértetni magatokat.

 Ajánlott hirdetések

600 Ft
Bocska
Használt
Feladva: 2023. május 30. 13:54


Hirdetés


Hiba

Ez a funkció csak regisztrált felhasználók számára érhető el!
Kérjük, regisztrálj, vagy jelentkezz be!