Regisztráció

Kérlek, a regisztrációdhoz
add meg az alábbiakat:


Elfogadom az Általános szerződési feltételeket és az adatvédelmi nyilatkozatot


Kérjük, várj...

Regisztrálok

Hiba

Bejelentkezés

Nincs még fiókod? Regisztrálj


Elfelejtett jelszó


Bejelentkezés

Hiba

Megdőlt egy újabb sztereotípia! A nők a jobb sofőrök!

Közzétéve: 2016. április 13. 08:00 | Utoljára módosítva: 2016. április 13. 12:41

Számtalan kutatás készült már ebben a témában és bebizonyosodott, hogy a tévhittel ellentétben a nők a jobb sofőrök.

A hölgyek egyik erőssége, hogy egyszerre több dologra is képesek odafigyelni, ami nagy előny autóvezetés közben. Annak ellenére, hogy az interneten rengeteg videó található, amelyen ügyetlenkedő női sofőröket láthatunk, mégis a balesetek többségét férfiak okozzák.


Csehországban az 1993 és 2012 között történt közúti balesetek 82,7 százalékáért férfiak, míg 17,3 százalékáért voltak nők a felelősek. 2012-ben a férfiak 45 987 balesetet okoztak, míg a nők csak 12 828 esetben voltak vétkesek. Emellett a büntetések begyűjtésében is az úriemberek hozzák a magasabb számokat, Csehországban a közlekedési szabálysértésekért kiszabható büntetőpontok 83, 1%-át férfiak kapták.

Egy az Egyesült Királyságban készült felmérés alapján a nők 58% jobb sofőr a férfiaknál. A brit biztosítótársaság kutatása szerint a 46-50 év közötti szoftvermérnökként dolgozó nők vezetnek a legjobban.

Hazánkban is készültek erre irányuló felmérések, a Központi Statisztikai Hivatal egyik felmérése alapján 2014-ben 17 450 baleset történt melynek 73 százalékát férfiak okozták.

A fenti adatok ellenére a vezetési képességek nem nemtől, hanem a megszerzett rutintól és a sofőr mentalitásától függenek. A férfiak jobban tájékozódnak viszont hajlamosabbak a szabályok megszegésére és könnyelműebben lépnek a gázpedálra is, valószínűleg ez lehet az oka a fenti rossz statisztikáknak. A hölgyek részéről pedig a tolatás és a parkolás az, ami kivetni valót hagy maga után. Ebből is látszik, hogy a nők vezetési képességeire irányuló negatív sztereotípia pont annyira téves, mint az, ami a szőke nős viccek alapjaiul szolgál. Összességében mind a két nem részéről fontos, hogy megfontoltan és körültekintően közlekedjen az utakon, így elkerülhetővé válhatnak a balesetek.Neked ajánljuk

1 200 Ft
Budapest XI. kerülete
Új
Feladva: 2023. április 08. 15:12


Hirdetés


Hiba

Ez a funkció csak regisztrált felhasználók számára érhető el!
Kérjük, regisztrálj, vagy jelentkezz be!